
Як вибрати якісні млинці
Масляна, Масниця, Колодій. Сирний, млинцевий, ситий… Як тільки не називають тиждень перед Великим постом. За давньою слов’янською традицію, саме у цей час прощалися із зимою і закликали весну. Упродовж цього тижня досхочу наїдалися млинців і влаштовували масові гуляння.
Аналог нашої Масляної існує в багатьох країнах. В Італії, наприклад, це славнозвісний Венеціанський карнавал. Щороку за 40 днів до Великодня Венецію полонять незнайомці у масках і ошатних костюмах. У Франції та Великій Британії — це так званий «жирний вівторок». Як і у нас, тут смажать млинці і спалюють опудало. А в Канаді існує традиція загортати в один із млинців монету чи перстень — визначаючи таким чином щасливчика, який скоро розбагатіє чи піде до вінця. Спалюють опудало наприкінці зими й індуси. В Індії свято на кшталт нашої Масляної називають «Доха».
Глядачі та гості «Корисної програми» поставили багато цікавих питань стосовно млинців:
1. Як краще приготувати млинці, щоб здивувати родичів та друзів?
2. Млинці з грибами, млинці з яблуками, з фаршем чи, може, з ікрою — що корисніше?
3. Як смажити млинці, щоб вони не прилипали до пательні?
4. Як вибрати корисні та якісні млинці в магазині?
На ці та інші питання відповіли експерти «Корисної програми». Зірковий гість програми — ведучий та шоумен Дмитро Коляденко та Народна артистка України Ольга Сумська.
Що порадили експерти:
На Масляну, як-то кажуть, сам Бог велів забути про дієти. Цього тижня не гріх і тортом поласувати. Млинцевим. Шеф-кухар та експерт Євген Клопотенко поділився смачним рецептом приготування млинців, від якого будуть у захваті всі родичі.
У Чистякових ікра, якщо колись і з’являється в домі, то зникає ще до того, як на пательні зарум’яниться перший млинець. Однак фантазії Марині й Дмитру точно не позичати — їхні млинці й без ікри здатні здивувати неабияких гурманів, а до того ж це корисно!
Експерти «Корисної програми» визначили основні умови для приготування вдалих млинців:
• Замішуйте тісто з інгредієнтів лише кімнатної температури.
• Щоб млинці не рвалися, обов’язково дайте тісту настоятися — хвилин 15.
• А щоб ваші готові млинці не обвітрювалися й лишалися ніжними — злегка змастіть кожен із них вершковим маслом.
А от якщо не хочете червоніти за свої млинці, ніколи не робіть ось що:
• Не кладіть до тіста забагато цукру — так млинці швидко пригоратимуть.
• Не вимішуйте тісто надто довго — через це млинці стануть «гумовими».
• І не використовуйте пательню, якщо на її покритті є пошкодження.
Масляна лише почалася, тому до неділі маєте вдосталь часу експериментувати з рецептами.
Якщо ви купили неякісні, прострочені або навіть небезпечні продукти, якщо ви зіткнулися з обманом та несправедливістю у сфері послуг — надсилайте свої скарги і пропозиції у «Корисну програму»: https://korysno.inter.ua/
Повний випуск «Корисної програми» доступний за посиланням нижче: