Завдаванка, колотуха, паруха, пряжанка, українська простокваша — це все назви одного молочного продукту, який винайшли і почали готувати в Україні.
Акула — найстрашніший хижак підводного царства. І для тієї риби, про яку ми сьогодні говоритимемо, акула теж найперший ворог.
Перша згадка про квасолю зустрічається у давніх китайських літописах 2800 року до нашої ери. У ті далекі часи китайці варили її з рисом, як це тепер роблять в Індії, Японії, Кореї та на Філіппінських островах.
У поемі «Одисея» Гомер описує міфічне чудовисько під назвою Сцилла. До речі, і Медуза Горгона (яка спочатку мала на голові не змій, а щупальця), і Гідра, переможена Гераклом, – це все не що інше, як велетенський… «кракен». Кракенами давні мореплавці називали гігантських кальмарів.
Якби існувала нагорода «Найуніверсальніша приправа», її віддали би гірчиці.
За 200 років до нашої ери древні римляни дісталися Іберії (тепер ми звемо ці землі Іспанією). Вони знайшли там дивних тварин, трохи схожих на котів: так само пухнастих, так само симпатичних, але у них були довгі вуха, вони їли траву, не бігали, а стрибали.
Масляна, Масниця, Колодій. Сирний, млинцевий, ситий… Як тільки не називають тиждень перед Великим постом.
Форель – загальна назва кількох видів риби родини лососевих.
Фондю, або блюдо з розплавленого сиру, вигадали альпійські пастухи.
Сучасні археологи вважають, що перші спроби засолювання овочів з’явилися приблизно у ІІІ тисячолітті до нашої ери.